Čudnovate zgode šegrta Hlapića – izložba ilustracija

Objavio mc | svi. 13, 2014 | vijesti |

segrt_hlapicGradska knjižnica Pazin i POU Pazin pozivaju Vas na izložbu ilustracija Čudnovate zgode šegrta Hlapića .

Izložba se može razgledati u holu Spomen doma do 15. lipnja 2014. godine.

Mali postolarski pomoćnik Hlapić proslavio je 2013. godine stoti rođendan. U spomen na njega i Ivanu Brlić Mažuranić nakladnička kuća Nova stvarnost predstavlja Čudnovate zgode šegrta Hlapića priređene prema izvornom tekstu, spisateljičinu rukopisu. Već je davne 1913. godine, u prvom izdanju, rukopisni tekst u mnogočemu mijenjan, a prema prvome su i sva brojna daljnja izdanja, njih više od 130, donosila roman jezikom i sadržajem udaljen od autorskog djela Ivane Brlić Mažuranić.

Ovo izdanje prate i ilustracije češkog umjetnika Josefa Lade, načinjenima za objavu romana na češkom jeziku. Tako ilustrirano svoje djelo Ivana Brlić Mažuranić posebno je cijenila i voljela.

Josef Lada, češki slikar, ilustrator i književnik, rodio se 17. prosinca 1887. u Hrusicama pokraj Praga kao sin postolara, a umro je 14. prosinca 1957. godine u Pragu. Prepoznatljiv je po  osobitom stilu kojeg karakteriziraju jake linije, zaobljeni likovi i blagi humor. Njegov opus obuhvaća oko 400 slika i oko 1500 ilustracija, uglavnom krajolika i prizora iz seoskog života. U Češkoj i u svijetu najpoznatiji je kao ilustrator romana Dobri vojak Švejk Jaroslava Hašeka.

Ivana Brlić Mažuranić rođena u Ogulinu 18. travnja 1874. godine (prije 140 godina) veliko je ime hrvatske književnosti. Inspiraciju za pisanje nalazila je u umjetnosti, književnosti, hrvatskoj i slavenskoj prošlosti te, dakako, u (svojoj) djeci. Stvorila je tako vrhunske književne tekstove kojima je ušla u krug najizvrsnijih hrvatskih književnih imena te u krug velikog zanimanja čitatelja. Njena djela prevedena su na mnoge svjetske jezika čime se ubrojila u red najprevođenijih hrvatskih pisaca.

Izvor: Ivana Brlić Mažuranić: Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Zagreb ; Nova stvarnost, 2013.

piši

©Gradska knjižnica Pazin
Izradio: Intuo