Elio Velan predstavio roman

Objavio mc | velj. 16, 2015 | vijesti |

elio-velanU petak je u Gradskoj knjižnici Pazin predstavljena knjiga Elija Velana, novinara i kolumnista Glasa Istre. Roman „Bilo jednom u Istri – istinita priča o Ivanu Kolariću“ rezultat je dvogodišnjeg rada i prikupljanja informacija o životu u Istri u 20-im godinama prošlog stoljeća.

Ivan Kolarić osoba je iz stvarnog života koji je svoju mladost proveo u brojnim zatvorima jer se zbog teških životnih uvjeta odao krađi, kazao je Velan. “Po meni se radi o izuzetno zanimljivom liku jer je bio izuzetno inteligentan. Imao je neku životnu snagu, po meni, nevjerojatno hrabar i odvažan”, istaknuo je Velan.

Elio Velan napomenuo je kako o Istri postoji nekoliko mitova među kojima je i onaj o pitomosti ovoga kraja, koji kako povijest pokazuje, nije posve točan jer je Istra u prošlosti bila vrlo siromašan i poprilično nasilan kraj. “Tu sam se našao s Kolarićem, jer Kolarić ima izuzetno tragičnu sudbinu. Čovjek koji je puno toga skrivio, koji je puno patio u životu, koji je doznao, u biti što je suština života.”

Ivan Kolarić je u 25 godina koliko je robijao po najstožim zatvorima u Italiji otplatio dug i potpuno promijenio svoj život. U zatvoru je diplomirao, a po povratku u Pulu nastavio je voditi miran život. Umro je u Puli 1986. godine u osamdeset i sedmoj godini života.

Elio Velan pazinskoj je publici otkrio kako u planu ima još jedno prozno djelo u kojim će se baviti pričom o porijeklu svoje obitelji.

piši

©Gradska knjižnica Pazin
Izradio: Intuo