Pjesme iz kojih izvire vedrina

Objavio mc | lip. 2, 2013 | vijesti |

jana-citaZasigurno dosad najposjećenija, a ujedno i jedna od najživahnijih i najležernijih dosad održanih u pazinskoj Kući za pisce – hiži od besid, bila je promocija zbirke pjesama “Ti još pričaš o nogometu” pazinske pjesnikinje Jane Prević Finderle. Knjigu su zajedno objavili pazinska Gradska knjižnica i pazinski ogranak Matice hrvatske, uredio ju je Dinko Telećan, a uz četiri ciklusa pjesama posvećena autoričinoj baki Julki, Daruvaru gdje je odrasla, zatim Zagrebu, i najposlije Pazinu, zbirka je opremljena i ilustracijama Irine Kivela Ukotić.

Urednik knjige Dinko Telećan, koji je nedavno bio gost pazinske Kuće za pisce, kazao je predstavljajući knjigu da je s velikim zadovoljstvom uredio ovu zbirku, a prethodnu skepsu razbila mu je spoznaja da poezija Jane Prević Finderle nadilazi lokalne okvire. Njene su pjesme tek prividno jednostavne, a iz većine njih izvire vedrina kao temeljni ton knjige; te pjesme nakon “otvaranja” redovito krasi i mali okret perspektive koji vodi prema uvjerljivom, neočekivanom i lijepom završetku. K tome, većinu ovih pjesama obilježava fina i suptilna erotika, zaključio je Telećan.

Autorica je publici pročitala nekoliko svojih pjesama, a ilustratorica Irina Kivela Ukotić rekla je da se “jako našla u Janinim pjesmama” te da je imala potpunu slobodu koje pjesme izabrati kao nadahnuće za ilustracije. Sunakladnik i grafički urednik knjige David Ivić izrazio je svoje veliko zadovoljstvo što je knjiga “tako lijepo ispala” i time postala novi vrijedan prilogu projektu o Pazinu kao gradu knjige. Čestitao je autorici što se “upisala u već vrlo lijepi krug pazinskih pjesnika”.

Promociju je vrlo ležerno i dinamično vodila ravnateljica pazinske Gradske knjižnice Iva Ciceran, inscenirajući duhovite prepirke među sudionicima, primjerice jesu li ilustracije u knjizi trebale biti u boji, nakon čega je Iviću poklonjen paket drvenih bojica, a autorici unikatni primjerak u kome je Irina Kivela Ukotić ručno kolorirala ilustracije inače otisnute crno-bijelo. Nakon jedne “cvjetne” pjesme u rukama autorice nenadano se našao poklonjeni cvijet, a po čitanju naslovne pjesme “odnekud” se pojavila i nogometna lopta. Urednik je kao podsjetnik na Istru dobio CD s glazbom Tamare Obrovac, a za glazbeni intermezzo pobrinule su se pjevačice odjevene u – nogometne dresove.

I na kraju, povrh čitanja poezije u jednom od posljednjih pazinskih svibanjskih sumraka, svježem ali ugodnom, i lijepog govorenja o novoj pazinskoj knjizi, promocija je zaključena druženjem uz kolače i vino. Promocija ove knjige bila je, kako je istaknula Iva Ciceran, i sastavni dio programa obilježavanja Dana grada Pazina.

Davor ŠIŠOVIĆ
www.glasistre.hr

piši

©Gradska knjižnica Pazin
Izradio: Intuo