Stihovi, štorije, putopisi i nove knjige

Objavio mc | stu. 15, 2013 | vijesti |

cakulaPazinski autori: pjesnici Dragan Gortan, Davorka Flego i Ana Krnjus, publicist Mirjan Rimanić i pripovjedačica Vesna Ujčić, u razgovoru s ravnateljicom knjižnice Ivom Ciceran otkrili su što su novoga napisali i objavili, a ponešto su i pročitali.

Po četvrti put su se u programu nazvanom “Ćakula” u pazinskoj Gradskoj knjižnici okupili pazinski autori i u razgovoru s ravnateljicom knjižnice Ivom Ciceran otkrili što su novoga napisali i objavili, a ponešto su i pročitali. Ova je “Ćakula” okupila petero autora: pjesnici Dragan Gortan, Davorka Flego i Ana Krnjus te publicist Mirjan Rimanić već su ranije nastupali u ovakvim prigodama, a prvi put se pazinskom literarnom društvu pridružila pripovjedačica Vesna Ujčić.

Najduža pjesma na svijetu

Davorka Flego je baš na “Ćakuli” 2011. godine prvi put “izašla u javnost” sa svojim pjesmama. Samostalnu zbirku još uvijek nije objavila, ali su joj pjesme izašle u čak 17 zbornika i zajedničkih zbirki objavljivanih u regiji. Posljednja od njih je zbirka “Dotaknuti stihom”, dvojezična hrvatsko-slovenska zbirka u kojoj su Davorki uz deset pjesama na hrvatskom dvije pjesme prevedene i na slovenski jezik. Između tih zajedničkih zbirki piše i objavljuje na Facebooku, preko te društvene mreže druži se s drugim pjesnicima i uključuje u zanimljive pjesničke inicijative od kojih će jedna – zajednička akcija 72 autora iz nekoliko zemalja u pisanju najduže pjesme na svijetu, koja je zatim objavljena i u knjizi – imati svoju promociju i u Pazinu, u hotelu Lovac 24. studenog u 17 sati.

Pazinski pjesnik Dragan Gortan je nakon tri objavljene zbirke pjesama odlučio uzeti mali predah od objavljivanja, skanjujući se od ponavljanja svega što je trebalo proći da bi se knjiga objavila. Međutim, i dalje piše, što je pokazao pročitavši nekoliko svojih novijih pjesama, a posljednjih mjeseci veliko mu je zadovoljstvo što može biti mentor pjesničkoj sekciji pazinskog Društva tjelesnih invalida.

Ana Krnjus, koja ne propušta istaknuti kako je pisati, nakon srednjoškolskih dana, ponovno počela tek nakon odlaska u mirovinu, iza sebe ima objavljenu samostalnu zbirku pjesama, i pjesme u nizu zajedničkih zbirki, a posebno se voli javljati na natječaje za dijalektalnu poeziju na kojima se susreću autori iz različitih dijalekata. Posredstvom tih natječaja i njenih pjesama koje su na njima prošle, primjerice u Križevcima, Gornjoj Stubici ili Mariji Bistrici, postala je i članicom udruge zavičajnih pjesnika pri Hrvatskom saboru kulture. Jedan od dražih pjesničkih angažmana bio joj je, prisjetila se Ana Krnjus, pisanje prigodnih stihova vezanih uz klimu pojedinih mjeseci u godini, za knjigu “Pazin između jutarnje mrzline i podnevne vrućine – crtice o vremenu i klimi Pazina i Pazinštine” poznatog meteorologa Milana Sijerkovića.

Nove književne inicijative

Novinar Glasa Istre Mirjan Rimanić objavio je već osam publicističkih naslova, a jedna od najdražih mu je knjiga “Izleti po Istri”, koja je nakon rasprodanog prvog doživjela i drugo izdanje, a nastala je iz zamisli da se pokaže kako se Istru može obići da se ne “dotakne” more. Ova je knjiga, istaknuo je Rimanić, nešto između vodiča i putopisa, a dok je na njoj radio, uz auto kojim je obilazio teren glavno mu je pomagalo bio kasetofon u koji je govorio svoje trenutačne dojmove i zapažanja. I ostale Rimanićeve knjige – male monografije ili vodiči Cerovlja, Gračišća, Motovuna, Pazina, zatim knjiga o pazinskom Auto-moto društvu, o pazinskom grbu, te o povijesti pazinskog boćanja, izrazito su zavičajne tematike, i izviru iz nadgradnje i proširenja njegova osnovnog novinarskog rada.

Debitantica pazinske knjižnične “Ćakule”, Vesna Ujčić, predstavila je svoju knjigu “Voknajce moga ditinstva”, koju je, na nagovor svoje kćeri, objavila u vlastitoj nakladi kao poklon sebi za rođendan! U dijalektu njena rodnog sela Bašići, u ovoj su knjizi sakupljene priče koje je od ranog djetinjstva slušala od starijih ljudi u selu, a odnose se mahom na zgode, doživljaje i anegdote vezane uz razne suseljane.

Kao i svake godine u ovo doba, tako je i četvrta “Ćakula” povukla sudionike i u razgovore o novim književnim inicijativama, sa željom da okupljanja i predstavljanja Pazinaca koji se bave pisanom riječju budu malo masovnija i češća.

Davor Šišović,  Glas Istre

cakula2

piši

©Gradska knjižnica Pazin
Izradio: Intuo