Avanture Jagodice Dore i ožujak u GKP

Objavio mc | ožu. 20, 2023 | vijesti |

Dječja mašta može svašta! Ma to već i vrapci na grani znaju. Brojni su programi i festivali koji se održavaju pod ovim motom, a postoji i nekoliko istoimenih knjiga.

Dječja mašta nema granica i svaki dan djeca smišljaju neku novu avanturu, neobično putovanje, otkrivaju nove svjetove.  Veseli kad odrasli ne izgube dijete u sebi. Znamo da tada drugima izgledaju luckasto jer kao da se smiješe bez razloga, ili pjevaju na sav glas, ili ih veseli plavo ljetno nebo, pečeni kesteni u jesen, prve pahulje zimi… A kad još ti odrasli čitaju, i to puno puno čitaju, sve  i svašta, slikovnice, knjige s ilustracijama i bez…

A postoje i ti neki posebni ljudi koji djelić svoje mašte dijele  s nama. Upravo takvi su Nina i Marko, autorica i ilustrator niza slikovnica o avanturama Jagodice Dore. Na zadnji dan zime, 20. ožujka u prijepodnevnim satima, u Gradskoj knjižnici Pazin predstavljena je slikovnica Jagodica Dora i Pas Medo. Simpatična i nestašna Dora igra se u snijegu, sanjka, a pridružuje joj se razigrani Medo u grudanju i smišljanju svakakvih igara. Dora i Medo pozdravili su i ispratili zimu, a u tome su im se pridružila djeca odgojnih skupina Krijesnice i Cvijetići s odgajateljicama iz Dječjeg vrtića „Olga ban“ Pazin.

Treća u nizu, nakon ljetne i jesenske avanture, slikovnica opisuje zimske radosti na snijegu. Kao i prethodne dvije slikovnice, krasi je razigran tekst, ritmičnost i razigranost radnje čemu doprinosi i to da je pisana u rimi. Kako je riječ o slikovnici namijenjenoj mlađem uzrastu tako se vodilo računa da je prilagođena djeci za držanje u rukama i listanje te tiskana velikim tiskanim slovima.

S nestrpljenjem očekujemo proljetnu Dorinu avanturu koju sprema ovaj autorski dvojac. Uživajte u čitanju i budite uvijek razigrani i veseli poput Dore.

Osim predstavljanja slikovnice Jagodica Dora i Pas Medo ožujak u Gradskoj knjižnici Pazin obilježio je niz pričaonica u samoj knjižnici i virtualnih na youtube kanalu Gradske knjižnice Pazin. Pričaonice su tematske povodom  Dana žena, Tatinog dana, Svjetskog dana pripovijedanja i Noći s Andersenom. Održana je i zadnja radionica Bookclub – Knjiga na tanjuru koje provodi Udruga Snaga u meni,  udruga za poremećaje hranjenja. Projekt je sufinanciran od strane Istarske županije, a osim u pazinskoj knjižnici provodio se i u Sveučilišnoj knjižnici Pula.

Na radionicama su voditeljice obrađivale različite teme vezane uz hranu, a održano je njih šest. Kako navode u sažetku Projekt Book club – Knjiga na tanjuru je prvi takav projekt u Istarskoj županiji. Osobe oboljele od poremećaja hranjenja su marginalizirane i često nailaze na nerazumijevanje od okoline te u liječenje ne krenu uvijek u ranoj fazi poremećaja zbog stigmatizacije i nedovoljno informacija o ovoj problematici. Cilj projekta je stupiti u kontakt s javnošću i otvoriti ove teme odnosa prema hrani, vlastitom tijelu i poremećajima hranjenja u lokalnoj zajednici. Radionice i predavanja su namijenjena općoj populaciji svih dobnih skupina u svrhu educiranja javnost ali i prevencije odnosno da se kroz zajednicu dopre do djece i adolescenata koji su najranjivija skupina za razvitak poremećaja hranjenja.

Knjižničarka Iva

©Gradska knjižnica Pazin

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.