Čitaj mi!

Objavio mc | tra. 12, 2022 | vijesti |

Cijeli travanj je posvećen čitanju – rođendan kampanje Čitaj mi!, prve nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja, Međunarodni dan dječje knjige, Dan hrvatske knjige, Svjetski dan knjige i autorskih prava, Noć knjige.

Kampanju Čitaj mi! pokrenula je Komisija za knjižnične službe i usluge za djecu i mlade koja djeluje pri Hrvatskom knjižničarskom društvu te su od početka njeni provoditelji. Od prvih koraka u kampanju su se uključili i Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko logopedsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, a ono što je jako bitno je da kampanju od pokretanja prati i podržava Ministarstvo kulture i medija RH te Unicef. Uz Unicef je ove godine i Školska knjiga osigurala knjige na poklon djeci.

Kako se program održavao u Pazinu pokrovitelj je bio Grad Pazin, a organizator Gradska knjižnica Pazin. U programu su sudjelovali gradonačelnica Suzana Jašić i zamjenik gradonačelnice Dragan Družeta kao ambasadori čitanja, a program je obogatila i Nikolina Manojlović Vračar izvedbom priče Oblak u žutom kaputu u kamishibai tehnici te programom Baka Ruža Klimalić. Posebno su bili zanimljivi vitez i vitezica iz Povijesne udruge Kaštel Svetvinčenat koji su uprizorili borbu čija je to priča pa ipak shvatili da u pričama ima mjesta za sve. Cijela proslava započela je recijtacijom pjesme Čitaj mi! u izvedbi učenice Ane Ivetić, a završila je i čiatnjem istoimenog igrokaza, a autorica pjesme i igrokaza je Josipa Franjić Radulović.

U sklopu proslave bilo je zamišljeno da se 1. travnja čita svim odgojnim skupinama dječjeg vrtića Olga Ban Pazin, no zbog vremenskih (ne)prilika čitanja su odgođena za 5. do 7. travnja. U navedenom razdoblju djeca su izašla u parkove, na igrališta, šetališta, dvorišta… kako bi poslušala priču. A priču nisu čitala zanimanja vezana uz odgojno-obrazovni proces već korisnici i volonteri knjižnice. Čitali su policajka Eliza i policajac Armando, sportašica i poduzetnica Kristina, ekonomistica Nina, pravnica Tina, kustos Ivan, predstavnik civilne zaštite (112) Renato, predstavnica Zajednice Talijana Pazin Nensi, vlasnica OPG Nataša, spremačica Gabrijela, kuharica Lučila, poduzetnica Dora i knjižničar Zoran.

U organizaciji i provedbi cijelog programa proslave 9. rođendana kampanje Čitaj mi! sudjelovale su Neva iz Društva “Naša djeca” Pazin i Roberta iz Centra za mlade Alarm Pazin.

www.citajmi.info

©Gradska knjižnica Pazin

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.