Mit o učkarskom zvončiću

Objavio mc | lis. 23, 2013 | vijesti |

uckarskiU Gradskoj knjižnici Pazin je u srijedu 23. listopada predstavljena slikovnica „Mit o učkarskom zvončiću“ za koju su tekst napisali i svojim ilustracijama u tehnici flomastera oslikali učenici Osnovne škole Vladimir Nazor Pazin – Područne škole Lupoglav. Priča je utemeljena na staroslavenskim mitovima i legendama kao i onima Istre i Kvarnera.
Predstavljanje slikovnice pratila je izložba originalnih ilustracija koje se mogu razgledati u prostoru Gradske knjižnice Pazin do 15. studenoga.

O slikovnici
Područne škole Lupoglav, Mošćenička draga i Veprinac su povodom Međunarodnog dana planina 2011. godine sudjelovale u edukativnom projektu Javne ustanove „Park prirode Učka“ kada je na radionicama obrađena tema učkarskog zvončića. Nakon toga su učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin – Područne škole Lupoglav, pod vodstvom prof. hrvatskog  jezika Ive Major Šujević i prof. likovne kulture Gordane Štrucelj osmislili mit o učkarskom zvončiću. Mit su temeljili na likovima iz staroslavenske mitologije (Dabog – vrhovni slavenski bog, Jarilo – bog proljeća i plodnosti, Hors – božanstvo Sunca, Lešij – bog šuma i zvjeri, Vesna – božica mladosti, Svarožić – mladi bog ognja) i onima Istre i Kvarnera. Nastala je originalna priča koja je uklopljena u novi svijet – svijet flore i faune Učke s učkarskim zvončićem kao glavnim likom.
Učkarski zvončić je busenasta biljka koja u ljetno doba godine svojim nježnim ljubičastim cvijetovima u pukotinama stijena i litica Učke odolijeva surovim uvijetima koji vladaju na škrtom stjenovitom tlu. Učkarski je zvončić stenoendem jer raste na površini od svega nekoliko km² pa je proglašen zaštićenom vrstom. Nakon što su napisali mit, učenici su osmislili izgled likova i ilustrirali slikovnicu koristeći se flomasterima.
Slikovnica je rad učenika Osnovne škole Vladimir Nazor Pazin – Područne škole Lupoglav i ima nesumnjivu odgojnu vrijednost u smislu očuvanja prirodne baštine. Promocija slikovnice održana je uoči dana biološke raznolikosti 21. svibnja 2013. godine. Predstavljena je i na Učki povodom Svjetskog dana zaštite čovjekove okoline 5. lipnja 2013. godine u organizaciji Parka prirode Učka. Tiskana je u boji, format A4, tvrdi uvez.

piši

©Gradska knjižnica Pazin

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.