Otkriti skriveno

Objavio mc | kol. 28, 2023 | vijesti |

Zadnjeg petka u kolovozu održan je prvi ex tempore naziva Otkriti skriveno u organizaciji Gradske knjižnice Pazin i Društva likovnih stvaratelja Pazin. Otkriti skriveno dio je projekta Knjiga u ruku, put pod noge koji je zamišljen kao svojevrsno otkrivanje Pazina i Pazinštine kroz svijet književnih djela, mitova, legendi, priča. Polazišna inspiracija sudionicima bile su priče koje su dio projekta, a napisane su za Pazin i općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan. Priče su objavljene na mrežnim stranicama Knjižnice, a može se poslušati i njihov audio-zapis.

Ex tempore Otkrivati skriveno kao svoj glavni cilj imao je povezati literarno i likovno izražavanje, stvoriti novi pogled na poznato i već viđeno. Sudjelovalo je petnaest autorica i autora koji su otkrivali skrivene kutke Pazina i Pazinštine. Po završetku radovi su izloženi ispred LG galerije, a žiri u sastavu Nada Putinja (predsjednica DLS Pazin), Anita Pilat (diplomirana slikarica, članica DLS Pazin i voditeljica radionica) i Maja Zidarić Pilat (ravnateljica Muzeja grada Pazina, kustosica i povjesničarka umjetnosti) dao je osvrt na radove te proglasio najuspješnijeg. Pri vrednovanju radova vodilo se računa o nekoliko kriterija od kojih je naglasak stavljen na jasnoća izvedbe i što je prikazano radom, odnosno kvalitetu ideje koja se htjela prenijeti, a potom i kriterij tehničke izvedbe. Kako ex tempore povezuje priču o nekom mjestu i rad, naglasak je stavljen na ono što rad donosi, na prenesenu priču, ali ne onu površinsku. Dodatno je valorizirana emocija i poruka koja u priči, ali i radu, nije nužno vidljiva na prvi pogled, na prvo čitanje.

Iz svih radova iščitava se puno truda, rada i kreativnosti. Žiri je istaknuo važnost povezivanja pisane riječi s drugim segmentima umjetnosti i kreativnim načinima izražavanja. Najuspješniji rad je slika koja nas uvlači, koja priča, koja na poziva na propitkivanje što se u njoj i u nama dešava, s kojom se emocionalno povezujemo autorice Davorke Flego naslova Sve će biti dobro.

Svim sudionicima uručeni su prigodni pokloni koje su osigurali Vina Juričić i Vina Baćac, a najuspješniji rad nagrađen je novčanom nagradom. Radovi se mogu se razgledati u Knjižnici do 8. rujna 2023. godine.

Uspješno održani prvi ex tempore inspiracije je za stvaranje daljnje tradicije, a dodatno umrežuje i povezuje kulturne ustanove i udruge u Pazinu.
Sudjelovali su:

Davorka Belac: TINJAN
Dario Brajković: BLOWING IN THE WIND
Marko Cerovac: SILKO
Davorka Flego: SVE ĆE BITI DOBRO
Giuliana Gortan: JUTRO NA UČKI
Ivan Hekić: DIMNJACI SV. PETRA
Ines Jurčić: ŠETNJA
Ivana Koić: FRANJEVAČKI SAMOSTAN
Vesna Komin: ŽDRIJELO PAZINSKE JAME
Ana Krajcar: KOPIŠĆE I TRTOJA, MLINI
Višnja Levak: BITKA S VREMENOM
Ljiljana Matošević Levak: LOKVA PAJIĆKA
Leonardo Mićanović: MAGIC MONTONA
Emina Putinja: KAD SE VRIJEME IZGUBI U ŠUMI
Laura Ritoša: KUĆICA GNOMA IZ JAME
Lino Ujčić: PAZINSKI ZVONIK

©Gradska knjižnica Pazin

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.