Otvorena prva samostalna izložba fotografija Lee Jurčić

Objavio mc | lis. 16, 2013 | vijesti |

lea-izlozbaU Gradskoj knjižnici Pazin je povodom Mjeseca hrvatske knjige otvorena prva samostalna izložba fotografija autorice Lee Jurčić. Izložbu naslova SOMNIUM posjetitelji će moći razgledati do 15. studenoga. Lea je učenica Škole primjenjenih umjetnosti i dizajna u Puli te korisnica knjižnice pa je i to bio jedan od povoda za organizaciju izložbe. S njezinim radovima susreli smo se putem društvenih mreža, oduševili i evo ideje za izložbu. Fotografijom bavi nekoliko godina, a prema izloženim radovima vjerujemo da će biti uspješna i u daljnjem radu.

http://www.youtube.com/watch?v=A1ztHLICpmA

Za izbor fotografija i postav izložbe zaslužan je Đani Celija te ga citiramo:

Od samog nastajanja fotografije kao umjetničkog medija autoportret je postao nezaobilazan izražaj svakog fotografa kopirajući “stare” portretiste iz slikarstva. S realnošću novog medija stvorili su se uvjeti za brzo izražavanje vlastitog ega, stanja duha, uma, ili tijela, prikazivanje strahova, ili pak autoironijom pokazivanja stava prema društvu.

Na identičan način se predstavlja  mlada autorica Lea Jurčić sa serijom autoportreta u kojima upotrebom tehnike fotomontaže prikazuje sebe kao zaštitnicu, kao prijatelja, ili  najvećeg neprijatelja, gdje se sakriva iza svojih ruku pokazujući svoje lice kroz iste, ispijajući kavu sa samom sobom u ulozi prijatelja – gosta i domaćina. Lea se na izloženim fotografijama bavi i socijalnim temama gdje opet sebe kao medij stavlja u okruženje te prikazuje samoću, neprirodnost pokreta aludirajući na žensko tijelo kao objekt “lutka – savršena žena iz kutije”, ili boju kože gdje se suprostavljaju zlatna i crna boja kože. Autoportreti sa oznakama za kirurško rezanje, ili natezanje kože daju sliku o stanju društva gdje nitko nije zadovoljan sa sobom, gdje promjena vlastitog izgleda postaje banalna radnja.

Jurčić se, iako mlada, suočava sa socijalnim i osobnim problemima koji je okružuju te ih na autoironičan način predstavlja gledatelju. Samim time pokazuje zrelost, borbu i želju za promjenama te na osobni, suptilan način želi društvu otvoriti oči.

Đani Celija

p

a href=”http://www.youtube.com/watch?v=A1ztHLICpmA”

piši

©Gradska knjižnica Pazin

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.