Stipe Božić – multimedijalno predavanje – K2: Trijumf i tragedija

Objavio mc | tra. 17, 2014 | vijesti |

stipebozicGradska knjižnica Pazin i ove se godine uključuje u program obilježavanja Svetskog dana knjige i Noći knjige. U goste smo pozvali Stipu Božića – alpinista, snimatelja, pisca. Napisao je knjige Put na vrh svijeta, Sedam vrhova, Svete planine svijeta, a zadnji naslov K2 – Trijumf i tragedija upravo je i naslov multimedijalnog predavanja koje će biti održano u Gradskoj knjižnici Pazin u srijedu 23. travnja u 19:30 sati.

Obilježite i Vi s nama Noć knjige. Veselimo se Vašem dolasku.

Svjetski dan knjige i autorskih prava i Noć knjige

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

U SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Irskoj… 23. travnja se održava i World Book Night (Svjetska noć knjige), godišnja proslava kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, za koju se tiskaju posebne besplatne knjige i dijele svima željnima čitanja.

U Hrvatskoj se Noć knjige održava od 2012. godine. Od 2014. godine Noć knjige održava se i u Sloveniji i Crnoj Gori. (izvor: http://nocknjige.hr/arhiva/noc-knjige-2012/svjetski-dan-knjige-i-dan-hrvatske-knjige)

piši

©Gradska knjižnica Pazin

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.