Top 10 Gradske knjižnice Pazin

Objavio mc | lis. 5, 2023 | vijesti |

Našim korisnicima, posjetiteljima i svim zainteresiranima ponovno donosimo top listu 10 najčitanijih naslova za prethodnih 90 dana u Knjižnici. Lista  je temeljena na podacima knjižničnog sustava ZAKI putem kojeg poslujemo. Svaka posudba mijenja statistiku najposuđivanijih naslova pa trenutni uvid u katalog i najčitanije naslove može se razlikovati od onog koji smo pripremili na dan 1. listopada.

U pregledu top 10 naslova koristimo  anotacije objavljene na stranicama kataloga (https://gk-pazin.zaki.com.hr/pages/search.aspx?&currentPage=1&searchById=-1&age=0) ili recenzije s ovitka naslova izdavačke kuće koja je izdala navedeni naslov. S liste su  izostavljeni lektirni naslovi.

 Top 10 naslova od 1. srpnja do 30. rujna

 1. Sve što činimo u mraku / Jennifer Hillier
 2. Gregov dnevnik : ljetna žega / Jeff Kinney
 3. Gregov dnevnik : Rodrick rastura / Jeff Kinney
 4. Gregov dnevnik : stara škola / Jeff Kinney
 5. Mračna kći / Elena Ferrante
 6. Srodne duše / Nicholas Sparks
 7. Strašno simpa jezive priče Rowleyja Jeffersona / Jeff Kinney
 8. Gregov dnevnik : kasno paljenje
 9. Mala slastičarnica u Parizu / Julie Caplin
 10. Okoštalo srce / Colleen Hoover

 

Prvi na listi je roman Sve što činimo u mraku kanadske autorice Jennifer Hillier .

Roman Sve što činimo u mraku nova je mračna poslastica koja razotkriva najmračnije kutove ljudskog uma.

Paris Peralta uhićena je u vlastitoj kupaonici prekrivena krvlju, s britvom u ruci, stojeći iznad trupla svojeg poznatog supruga. Zna da će biti optužena za ubojstvo. No to joj nije najveća briga. Pitanje je vremena kad će mediji koji je oblijeću razotkriti njezinu mračnu prošlost i zastrašujući identitet. Njezin život i budućnost koje je tako dugo gradila sada su na rubu propasti.

Dvadeset pet godina prije, Ruby Reyes, poznatija kao Ledena kraljica, optužena je za slično ubojstvo u slučaju koji je opčinio javnost ranih devedesetih. Ruby zna tko je Paris uistinu i kad neočekivano bude puštena iz zatvora, prijeti da će razotkriti sve Parisine tajne. Paris ne preostaje ništa drugo nego se napokon suočiti s mračnom prošlošću od koje je davno pobjegla kako navodi Mozaik knjiga na ovitku knjige.

 
Na ovoj top listi nalaze se tri rado čitana američka autora. Prvi je Nicholas Sparks s romanom Srodne duše.

Hope Anderson već je šestu godinu u vezi, ali kao da je zapela s pogrešnom osobom, jer se ne nazire nikakav pomak, a kamoli vjenčanje. Odlazi na tjedan dana u obiteljsku kuću u Sjevernoj Karolini, u Sunset Beach, jer joj se otac jako razbolio i treba srediti neke poslove. Tru Walls je pak u Sunset Beachu jer je dobio pismo čovjeka koji mu se predstavlja kao biološki otac. Tru je iz Zimbabvea, gdje i živi, no mogućnost upoznavanja oca, osobito nakon majčine smrti, promatra i kao mogućnost razotkrivanje nepoznatih detalja prije njegova života. No, prilikom susreta Hope i Trua, između njih se javi izuzetna privlačnost, započne burna veza, a time se otvori sasvim novi niz pitanja…

 

Druga na listi je Colleen Hoover s romanom Okoštalo srce.

Jednog jutra Beyah se probudila i na kauču pronašla mrtvu majku. Majka je bila ovisnica i priuštila joj je mnoga gladna jutra i nimalo ljubavi. Kako ju je vlasnica prikolice u kojoj je živjela s majkom odmah izbacila, Beyah je morala nazvati oca i otići k njemu. A otac s novom ženom živi neki sasvim drugačiji život te se Beyah našla s njima u predivnoj kući uz ocean, sa polusestrom Sarom. Prerano odrasla i naučena na oprez, oskudicu i glad, Beyah se osjeća kao da joj je netko izmaknuo tlo pod nogama. A još je tu i Samson, lijep mladić koji ju privlači, čemu se ona toliko čudi, misleći da su njihovi svjetovi potpuno različiti, te se stoga tome nastoji oduprijeti…

 

Treći je američki autor Jeff Kinney s četiri naslova iz serijala Gregov dnevnik, serijala o pustolovinama srednjoškolca Grega Heffleyja.

Gregov dnevnik : ljetna žega.

Duhoviti i svima nam dragi žgoljavac Greg ponovo će oduševiti svoje brojne poklonike. U ovom, četvrtom nastavku njegovih dogodovština, Gregova mama daje sve od sebe kako bi Grega ( – potpuno “kućnog tipa”) potaknula na aktivno sudjelovanje u ljetnim praznicima te ga uključila u brojne aktivnosti i obiteljska druženja. No, Greg je idealne ljetne praznike zamišljao provesti u kući uz navučene zavjese i uz svoje omiljene video – igrice. Tako će mu na mamino inzistiranje posjet javnom bazenu ostaviti trajne traume, a odlazak u mamin frizeraj biti jedan od boljih ljetnih provoda.

Gregov dnevnik : Rodrick rastura.

Gregu započinje nova školska godina nakon “ludo” provedenih školskih praznika, o kojima uopće ne želi razgovarati. Stariji brat ga i dalje gnjavi, a s mlađim ne može na izaći kraj. Ništa se nije promijenilo… J. Kinney u drugom nastavku Gregovog dnevnika ponovo duhovito opisuje i crta dogodovštine jednog tinejdžera.

Gregov dnevnik : stara škola.

Deseti nastavak kronika o Gregu Heffleyju donosi nove izazove u njegov život. Njegova majka često mu spominje kako današnji mladi ne uživaju i ne druže se dovoljno. Započinje sakupljanje peticije za ukidanje upotrebe mobilnih telefona na dva dana. Greg se nada kako će majčini napori da se svi zajedno vrate u njezinu mladost uskoro prestati. Uz sve to Gregova majka za kućnog ljubimca nabavila je svinju, što se Gregu nikako nije svidjelo. Odlučio je slobodno vrijeme provoditi u Filmskom kampu vjerujući da će tamo naići na istomišljenike o filmskoj umjetnosti. Uz sve to u njegovu kuću uselio se djed koji se teško miri s načinom života Gregove obitelji. Uz sve to zbog djeda je Greg ostao bez svoje sobe. Ima li njegovim nevoljama kraja, saznajte u ovom romanu pisanom u obliku dnevnika.

Gregov dnevnik : kasno paljenje.

Jedanaesti roman iz serijala o dječaku Gregu Heffleyu i njegovim urnebesnim dogodovštinama. Umišljajući kako ga potajno snimaju za televizijsku emisiju, Greg svako malo pokušava izvesti nešto zabavno. Zbog maminih kritika da previše vremena provodi pred TV-om i videoigrama, istražuje nove aktivnosti u školi kao što su: poetska grupa, specijalna grupa Prvaci, školski orkestar… Kako ga ništa od toga nije proslavilo odlučio je s prijateljem Rowleyjem snimiti horor film uoči Noći vještica. Iako je snimanje filma prošlo neslavno, Rowley je uživao u novostečenoj slavi jer ga je televizijska ekipa snimila kako ga vatrogasci “dramatično spašavaju” sa stabla. Roman je napisan u formi dnevničkih zapisa, uz originalne ilustracije autora.

Osim Gregovih dnevnika na listi se, od istog autora, našla i knjiga Strašno simpa jezive priče Rowleyja Jeffersona.

Uzmite baterijsku svjetiljku, zavucite se pod deku i uronite u šašav, neočekivano urnebesan svijet mašte Rowleyja Jeffersona. U ovim duhovito jezivim pričama upoznat ćete zombije, vampire, duhove i još svašta. Rowleyjeve strašne priče možda vas nasmiju, ali pazite se – možda ćete morati spavati s upaljenim svjetlom! navodi izdavač na ovitku knjige.

 

Veseli činjenica da se na listi nalazi čak pet romana Jeffa Kinneya  koji piše za djecu i mlade što potvrđuje da se školarci od obveza rado opuštaju uz knjigu i rado dolaze u knjižnicu.

 

Na listi se nalazi roman britanske autorice Julie Caplin Mala slastičarnica u Parizu.

Roman iz serijala „Romantični bjegovi“. Sebastian je uspješan slastičar u Parizu, ali se nađe u problemu kada slomi nogu, a treba održati tečaj slastičarstva u tek kupljenoj slastičarnici. Kad se požali prijatelju Nicku, ovaj mu predloži svoju sestru Ninu kao ispomoć. Sebastian nije oduševljen prijedlogom, a Nina također zazire od Sebastiana jer se prema njoj oduvijek odnosi s omalovažavanjem. Međutim, željna samostalnosti i dokazivanja, odlazi u Pariz. Sebastian isprva misli da je Nina tu iz hira, no neće mu promaknuti koliko se promijenila od njihova prošlog susreta.

 

Tu je i roman Mračna kći talijanske književnice Elene Ferrante koja piše pod pseudonimom i čiji je stvarni identitet nepoznat javnosti.

Leda je sveučilišna profesorica engleskog jezika i književnosti, rastavljena, u kasnim četrdestima. Njezine dvije, sada već odrasle kćeri, preselile su se u Toronto gdje živi njihov otac. Prvi put nakon dugo vremena Leda, oslobođena majčinskih i bračnih obveza, osjeća bezbrižnost i rasterećenost, ali i usamljenost. Odlučuje otići na odmor, gdje na plaži svakodnevno promatra jednu talijansku obitelj, a posebice je zaintrigira odnos mlade majke Nine i njezine trogodišnje kćeri Elene. Što se više udubljuje u odnose između članova ove brojne i glasne obitelji, to i sjećanja na vlastitu prošlost, prije svega majčinstvo, naviru sve snažnije. Kroz sjećanja glavne protagonistice na složene zahtjeve majčinstva i odgoja s kojima se teško nosila, pa i svoje postupke i odluke koji je još uvijek muče, autorica problematizira svu kompleksnost majčinstva i njegove probleme koji se nerijetko skrivaju ili tabuiziraju, majčinsko-kćerinski odnos koji slovi kao najkompliciraniji, borbu s vlastitim unutrašnjim sukobima i proturječnim osjećajima, kao i pitanje ženskog identiteta, uloga, emancipacije i zadovoljstva.

 

Radi usporedbe donosimo i najčitanije naslove u posljednjih 180 dana, a to su:

 1. Sve što činimo u mraku / Jennifer Hillier
 2. Miš lavljeg srca / Rachel Bright, Jim Field
 3. Okoštalo srce / Colleen Hoover
 4. Srodne duše / Nicholas Sparks
 5. Toskanska grofica / Dinah Jefferies
 6. Mračna kći / Elena Ferrante
 7. Opasna ljubav / Colleen Hoover
 8. Uspomene na njega / Colleen Hoover
 9. Gregov dnevnik : ljetna žega
 10. Knjižara na obali / Jenny Colgan

 

Nadamo se da će ova lista s najčitanijim naslovima u Gradskoj knjižnici Pazin pomoći korisnicima i svim ljubiteljima knjige u odabiru. Posjetite nas te potražite sami ili uz našu pomoć knjige prema svojim afinitetima.

Svakako nas posjetite od 15.10.2023. do 15.11.2023. u Mjesecu hrvatske knjige koji se ove godine odvija pod nazivom Književnost bez granica! U Mjesecu hrvatske knjige biti će realizirano mnoštvo programa. Za više informacija pratite mrežnu i facebook stranicu knjižnice.

 

Radujemo se svakom Vašem dolasku!

 

knjižničarka Nataša

©Gradska knjižnica Pazin

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.