Top 10 Gradske knjižnice Pazin

Objavio mc | tra. 2, 2024 | vijesti |

Našim korisnicima, posjetiteljima i svim zainteresiranima donosimo top listu 10 najčitanijih naslova za prethodnih 90 dana u Knjižnici. Lista je temeljena na podacima knjižničnog sustava ZAKI putem kojeg poslujemo. Svaka posudba mijenja statistiku najposuđivanijih naslova pa trenutni uvid u katalog i najčitanije naslove može se razlikovati od onog koji smo pripremili na dan 1. travnja.

U pregledu top 10 naslova koristimo anotacije objavljene na stranicama kataloga (https://gk-pazin.zaki.com.hr/pages/search.aspx) ili recenzije s ovitka naslova izdavačke kuće koja je izdala navedeni naslov. S liste su izostavljeni lektirni naslovi.

 

Top 10 naslova

Samo jedna nit / Tracy Chevalier

Slučaj vlastite pogibelji / Kristian Novak

Čovjek koji je sadio drveće / Jean Giono

Takva kakva jesi / Beth Moran

Toskanska grofica / Dinah Jefferies

Kućica novih početaka / Suzanne Snow

Muza / Jessie Burton

Ni koraka više / Janja Vidmar

Praskozorje / Victoria Hislop

Sanatorij / Sarah Pearse

 

Prvo mjesto među beletrističkim naslovima zauzeo je roman engleske spisateljice Tracy Chevalier Samo jedna nit.

Violet Speedwell je neudana tridesetosmogodišnja žena iz Southamptona koja čitav život živi pod strogim nadzorom svoje majke. Stoga se odluči preseliti u Winchester, gdje unajmi skromnu sobu i zaposli se kao daktilografkinja u jednom uredu. Međutim, silno se zainteresira za katedralu u Winchesteru pa se pridruži veziljama koje izrađuju jastuke za klupe i klečnjake te pod okriljem Louise Pesel i sama postane prilično uspješna vezilja. Upozna i Gildu s kojom se intimno zbliži. Međutim, Drugi svjetski rat je na pomolu, okolnosti se mijenjaju i dolaze novi izazovi.

Na ovoj top listi nalazi se još šest engleskih autorica.

Prva je Beth Moran s romanom Takva kakva jesi.

Dvadesetdevetogodišnjoj Oliviji Tennyson dozlogrdilo je majčino ugnjetavanje pa skupi hrabrosti i ode živjeti samostalno u idiličnoj kućici s vrtom u mirnom selu. Osim što želi napokon preuzeti kontrolu nad vlastitim životom i osloboditi se toksičnog odnosa s majkom, Ollie od svoje šesnaeste godine ima svoju Listu snova, koju ažurira već godinama, a na njoj je sve ono što bi htjela postići u životu. Osim što će upoznati samu sebe, Ollie će upoznati nove ljude, ali i nekoga tko će u njoj probuditi ljubav.

Druga je Suzanne Snow s romanom Kućica novih početaka.

Nakon ljubavnog brodoloma, Annie odluči započeti svoj život ispočetka te odlazi u Thorndale, malo šarmantno seoce u kojem je provela sretne dane svojega djetinjstva. Jedino što je zanima je obnova kućice koju joj je kuma ostavila u nasljedstvo. Nakon dramatičnog susreta s lokalnim ljepotanom, Jonom, Annie više nije sigurna želi li ostati u svom voljenom selu. Ništa više nije isto, sve se promijenilo i takav ambijent ne uklapa se u ono o čemu je sanjala. No, gdjegod krenula, Annie nailazi na Jona i čini se da je njeno maleno seoce nedovoljno veliko da se od njega sakrije…

Treća je Sarah Pearse s kriminalističkim romanom Sanatorij.

Nekadašnji sanatorij za oboljele od tuberkuloze smješten visoko u švicarskim Alpama preuređen je u hotel, za što su bila angažirana dvojica arhitekata: Daniel Lemaitre i Lucas Caron. Prvi od njih je misteriozno nestao prije početka renovacije. Koju godinu kasnije, detektivka Elin Warner dolazi u luksuzni hotel proslaviti zaruke svoga brata Isaaca. No, ništa neće ići prema planu: zaručnica će nestati, dogodit će se bizarno ubojstvo, a snježna mećava će onemogućiti dolazak policije i Elin će se morati prihvatiti istrage…

Slijede povijesni romani triju engleskih autorica.

Prvi roman je Toskanska grofica  Dinah Jefferies.

Sofia de’Corsi i njezin muž Lorenzo žive na prelijepom imanju u Toskani koje njegovoj obitelji pripada generacijama. Godina 1943. bliži se kraju, a situacija je komplicirana jer je Italija u sukobu s Njemačkom, ali tu su i unutarnji nemiri između fašista odanih Mussoliniju i partizana. Nikome se ne može vjerovati. Sofia je naklonjena partizanskom pokretu, što se ne sviđa često odsutnom Lorenzu, kojem bi bilo draže da se drži neutralno. Kad njemački časnici dođu u Castello de’ Corsi, situacija postaje izrazito opasna, posebno za Sofiju i Maxine, Amerikanku talijanskog porijekla koja radi za Saveznike.

Drugi je roman Muza Jessie Burton.

Inspirativan roman o umjetnosti, ljubavi, prijateljstvu i ženskoj emancipaciji šezdesetih. Odelle je mlada imigrantica u Londonu, bistra i talentirana, ali nezadovoljna svojim monotonim životom. To će se promijeniti kada upozna svoju novu šefice Marjorie, glamuroznu, tajanstvenu ženu koja vjeruje u Odelle, te muškarca koji u njihovu umjetničku galeriju donosi sliku obavijenu tajnom. A tada se priča vraća 30 godina unazad, na jug Španjolske uoči građanskog rata, gdje se mlada umjetnica Olive bori za svoje mjesto u svijetu umjetnosti kojim tradicionalno vladaju muškarci.

Na listi se nalazi i povijesni roman Praskozorje engleske autorice Victorie Hislop.

Godine 1972. ambiciozni Savvas Papacosta i njegova prelijepa žena Aphrodita otvorili su u ciparskom odmaralištu Famagusti ekskluzivni hotel Praskozorje s čijim se bogatim gostima i glamuroznim noćnim klubom ništa nije moglo mjeriti. Dok Savvas radi na novom, još velebnijom hotelu, Markos Georgio, karizmatični voditelj noćnog kluba, zbližava s njegovom suprugom, pa se između njih ubrzo razvija strastvena, fatalna veza. Kad političke napetosti izmaknu kontroli i Turska okupira dio otoka, stanovnici panično napuštaju Famagustu, a u gradu ostaju samo dvije obitelji – ciparski Grci Georgiou i ciparski Turci Özkan. U pustom gradu kojim patroliraju turski vojnici ovi ljudi pokušavaju preživjeti. Na neko vrijeme utočište nalaze u hotelu Praskozorje.

Osim engleske, na listi su još zastupljeni naslovi iz francuske, slovenske i hrvatske književnosti.

Na listi slijedi novela Čovjek koji je sadio drveće francuskog autora Jeana Gionoa.

Novela o osamljenom i mirnom pastiru koji je sadio drveće i tako tijekom vlastitog života oživio pusto i neplodno područje. Priča je nastala po narudžbi “Readers Digesta” početkom 1953. godine za zapise pod nazivom “Najnezaboravnija osoba koju sam u životu sreo”, a danas se smatra kultnom posvetom ekologiji i očuvanju prirode. Ovo izdanje je u novom prijevodu s francuskog jezika Ivane Šojat, a tekst je popraćen i novonastalim ilustracijama koje potpisuje Marko Jovanovac.

Na listi se nalazi i knjiga Ni koraka više slovenske autorice Janje Vidmar.

Nakon nekoliko izuzetno uspješnih i rado čitanih knjiga među mladima, nova knjiga slovenske književnice Janje Vidmar donosi priču o četrdesetdevetogodišnjoj Alenki kojoj jedan tragični životni događaj mijenja sve. Paralizirajući strah od gubitka u njezinom životu traje trideset godina. Sve do teške dijagnoze njezine sestre Damjane nakon koje joj ona prepušta putovanje života na koje se sama planirala otisnuti, ono hodočasničko, na Put. sv. Jakova. Knjiga je pisana u obliku dnevničkih zapisa, a u Sloveniji je višestruko rasprodana. U knjizi se nalaze i autentične fotografije koje upotpunjuju cjelokupni doživljaj ovog putovanja koje samu protagonisticu uči nekom novom načinu života koji je istinski, punim plućima i ispunjen snagom ljubavi.

Među domaćim beletrističkim naslovima nalazi se roman Slučaj vlastite pogibelji Kristiana Novaka.

Nakladnik na ovitku knjige navodi „Pravda se tiče svakoga, ili nije pravda. Ako se slučaj pogibelji pravednoga tiče samo njega, s njim umire i pravda sama.“

Iako roman navodimo na kraju, riječ je o još jednom miljeniku pazinske čitalačke publike koji će uskoro gostovati u pazinskoj knjižnici.

 

Nadamo se da će ova lista s najčitanijim naslovima u Gradskoj knjižnici Pazin pomoći korisnicima i svim ljubiteljima knjige u odabiru. Posjetite nas te potražite sami ili uz našu pomoć knjige prema svojim afinitetima. Radujemo se svakom Vašem dolasku!

knjižničarka Nataša

©Gradska knjižnica Pazin

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.