Top 10 Gradske knjižnice Pazin

Objavio mc | tra. 5, 2023 | vijesti |

Našim korisnicima, posjetiteljima i svim zainteresiranima donosimo top listu 10 najčitanijih naslova za prethodnih 90 dana u Knjižnici. Lista  je temeljena na podacima knjižničnog sustava ZAKI putem kojeg poslujemo. Svaka posudba mijenja statistiku najposuđivanijih naslova pa trenutni uvid u katalog i najčitanije naslove može se razlikovati od onog koji smo pripremili na dan 1. travnja.

U pregledu top 10 naslova koristimo  anotacije objavljene na stranicama kataloga (https://gk-pazin.zaki.com.hr/pages/search.aspx?&currentPage=1&searchById=-1&age=0) ili recenzije sa ovitka naslova izdavačke kuće koja je izdala navedeni naslov. S liste su  izostavljeni lektirni  naslovi.

Top 10 naslova

  1. Toskanska grofica / Dinah Jefferies
  2. Hotel Wartburg / Zoran Žmirić
  3. Gitina briga / Tom Percival
  4. Grad u oblacima / Anthony Doerr
  5. Mračna kći / Elena Ferrante
  6. Planina / Rebecca Gugger, Simon Röthlisberger
  7. Srodne duše / Nicholas Sparks
  8. Gregov dnevnik : Prepüna Pelena / Jeff Kinney
  9. Herbarij : priče o biljkama / Jana Prević Finderle
  10. Izgubljene djevojke Pariza / Pam Jenoff

 

Prvo mjesto među beletrističkim naslovima zauzeo je roman engleske spisateljice Dinah Jefferies Toskanska grofica.

Sofia de’Corsi i njezin muž Lorenzo žive na prelijepom imanju u Toskani koje njegovoj obitelji pripada generacijama. Godina 1943. bliži se kraju, a situacija je komplicirana jer je Italija u sukobu s Njemačkom, ali tu su i unutarnji nemiri između fašista odanih Mussoliniju i partizana. Nikome se ne može vjerovati. Sofia je naklonjena partizanskom pokretu, što se ne sviđa često odsutnom Lorenzu, kojem bi bilo draže da se drži neutralno. Kad njemački časnici dođu u Castello de’ Corsi, situacija postaje izrazito opasna, posebno za Sofiju i Maxine, Amerikanku talijanskog porijekla koja radi za Saveznike.

Priču inspiriranu drugim svjetskim ratom donosi i roman američke autorice Pam Jenoff Izgubljene djevojke Pariza.

Knjiga američke spisateljice, povjesničarke i pravnice kroz dva vremenska razdoblja priča tri različite priče. U središtu priča nalaze se žene: Grace koja i pokreće samu radnju pronašavši misteriozni kovčeg, vlasnica kovčega Eleanor koja je zadužena za ekipu tajnih agentica SOA-e te Marie koja je jedna od Eleanorinih agentica. Grace u kovčegu otkriva deset fotografija različitih žena te polako saznaje više o tajnim agenticama i velikoj ulozi koje su one imali u rušenju nacističke Njemačke. Agentice su bile raspoređene iz Londona na područja okupirane Europe, a kroz roman Pam Jenoff saznajemo dio njihovih životnih priča.

 

Na ovoj top listi nalazi se još dva američka autora. Prvi je Anthony  Doerr s romanom Grad u oblacima.

Petero likova međusobno su odijeljeni stotinama godinama, ali ono što ih povezuje neutaživa je glad za životom u najizazovnijim vremenima. Eton je pastir u potrazi za čarobnim mjestom na nebu, „gradom u oblacima“, četrnaestogodišnja Konstance pripada budućnosti i putuje interstelarnim brodom, Ana i Omer žive u turbulentnom Konstantinopolu u 15. stoljeću, Zeno je dječak iz Idaha koji 40-ih godina prošlog stoljeća spoznaje svoje homoseksualne sklonosti, dok Seymour živi sa samohranom majkom teško se noseći sa vlastitim životom, a utjehu pronalazi u knjižnici i knjigama o prirodi, što razvija njegovu ekološku osviještenost. Autor je za roman „Svjetlo koje ne vidimo“ 2014. godine nagrađen Pulitzerovom.

 

Drugi je Nicholas Sparks s romanom Srodne duše.

Hope Anderson već je šestu godinu u vezi, ali kao da je zapela s pogrešnom osobom, jer se ne nazire nikakav pomak, a kamoli vjenčanje. Odlazi na tjedan dana u obiteljsku kuću u Sjevernoj Karolini, u Sunset Beach, jer joj se otac jako razbolio i treba srediti neke poslove. Tru Walls je pak u Sunset Beachu jer je dobio pismo čovjeka koji mu se predstavlja kao biološki otac. Tru je iz Zimbabvea, gdje i živi, no mogućnost upoznavanja oca, osobito nakon majčine smrti, promatra i kao mogućnost razotkrivanje nepoznatih detalja prije njegova života. No, prilikom susreta Hope i Trua, između njih se javi izuzetna privlačnost, započne burna veza, a time se otvori sasvim novi niz pitanja…

 

Među domaćim  beletrističkim naslovima nalazi se roman Zorana Žmirića Hotel Wartburg. Autor je miljenik pazinske čitalačke publike. U više je navrata gostovao u pazinskoj knjižnici.

Roman Hotel Wartburg ovog suvremenog hrvatskog autora počinje retrospektivno, od trenutka kada glavni lik vozi očev auto koji evidentno odbrojava svoje zadnje kilometre. Time je simbolično naznačeno i cijelo ozračje ovog djela – retrospektiva odnosa s ocem kroz Wartburg, njegov automobil, kao lajtmotiv i podsjetnik na obiteljsku prošlost i razne situacije koje se kroz roman kronološki nižu kao okidač za široki spektar emocija – od razočarenja, gorčine, zamjeranja pa do praštanja na koncu. U tom smislu cijeli roman je svojevrsno sentimentalno putovanje na kotačima Wartburga .

 

Zbirku kratkih priča pazinsko-daruvarske autorice Jane Prević Finderle Herbarij : priče o biljkama predstavili smo u Mjesecu hrvatske knjige 2022. godine.

Fascinaciju bogatstvom biljnoga svijeta autorica je izrazila u zbirci kratkih priča o biljkama, osobnim sjećanjima na njihova staništa i okolnosti u kojima ih je nalazila i doživljavala. U pričama su biljke uvijek povezane s ljudima iz autoričine prošlosti i sadašnjosti te iz njih izranja osebujan i prisan osjećaj prostora, svijeta koji s njima dijeli a koji se evocira u lirskom tonu ispripovijedanih crtica. Knjiga je obogaćena crtežima nagrađivane ilustratorice Hane Vrca.

 

Ova autorica napisala je i zbirku priča Most od sedre inspiriranu putovanjima.

Rado je čitana autorica Elena Ferrante pa se na top listi nalazi njezin novi roman Mračna kći.

Mračna kći slojevita je meditacija o majčinstvu, snažna priča o podvojenim osjećajima koje gajimo prema svojoj djeci te izniman pokušaj definicije ženskog iskustva, slobode, odgovornosti, žudnje i zadovoljstva kako navodi Profil knjiga na ovitku knjige.

Za najmlađe čitatelje tu su dvije slikovnice. Podsjećamo, slikovnice nisu samo za najmlađe već su namijene svima koji vole dječju književnost ili rade s djecom.

 

Prva je slikovnica autora i ilustratora Toma Percivala Gitina briga.

Gita je bila posve sretna dok ju jednoga dana nije posjetila Briga. Briga je isprva bila sitna i jedva primjetna, ali je svakoga dana postajala većom, stvarajući tako Giti nelagodu gdje god išla. Uskoro ju je Briga prerasla i Gita je mislila da više nikad neće biti sretna. Sve dok u parku nije ugledala dječaka sa svojom Brigom te s njime započela razgovor. Ubrzo su zajedničkim snagama shvatili kako smanjiti svoje Brige i kako se protiv njih boriti u budućnosti. Poučna i ohrabrujuća slikovnica iz pera spisatelja i ilustratora Toma Percivala koja je poticaj djeci predškolske i mlađe osnovnoškolske dobi za razgovor o dijeljenju vlastitih osjećaja.

 

Druga slikovnica koja se nalazi na listi je Planina autorice Rebecce Gugger i ilustratora Simona Röthlisbergera.

Autorska slikovnica švicarskog umjetničkog dvojca tematizira koliko isključivanje tuđeg mišljenja sputava u potpunijem i raznovrsnijem doživljavanju onoga što nas okružuje. U priči razne životinje promatraju planinu na kojoj žive isključivo iz svoje perspektive (ovca kao mirisnu, svježu prostranu livadu, medvjed kao zelenu šumu, divokoza kao kamenu, stjenovitu i strmu…), a tek popevši se na vrh, zauzevši drugačiju poziciju i gledište te prihvaćanjem tuđeg stajališta, shvatit će da je planina sve navedeno. Slikovnica dojmljivih ilustracija i priče o toleranciji namijenjena je djeci predškolskog uzrasta.

 

Za  djecu i mlade izdvajamo autora Jeffa Kinneya sa 17. knjigom iz serijala Gregov dnevnik : Prepüna Pelena.

Kada odluči pratiti Pünu Pelenu, bend svoga brata Rodrica, Greg nije ni svjestan toga u što se upustio. No uskoro će shvatiti da biti budan dugo u noć i razdvajati posvađane članove benda na koncertima koje im nisu platili znači uistinu živjeti rock ´n´roll životom.

Može li Greg pomoći članovima Püne Pelene da postanu rock legendama kakvima se smatraju?  Ili će mu od previše vremena provedenih s Rodrickovim bendom biti samo prepüna pelena svega? kako navodi Mozaik knjiga na ovitku knjige.

Nadamo se da će ova lista s najčitanijim naslovima u Gradskoj knjižnici Pazin pomoći korisnicima i svim ljubiteljima knjige u odabiru. Posjetite nas te potražite sami ili uz našu pomoć knjige prema svojim afinitetima. Radujemo se svakom Vašem dolasku!

 

knjižničarka Nataša

©Gradska knjižnica Pazin

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.