Glava u oblacima

Objavio mc | velj. 1, 2016 | vijesti |

glava_u_oblacima

S početkom godine Gradska knjižnica Pazin započela je s novim projektom naziva Glava u oblacima.

Maštovite ideje lako se potiču u kreativnom procesu stvaranja (poput likovnih, dramskih, glazbenih aktivnosti) kao i u trenutku zaigranosti djeteta. U tako poticajnoj okolini, ideje često nastaju u spontanom i prirodnom trenutku te dijete nije uvijek u potpunosti svjesno svojih kognitivnih sposobnosti. Zato, ovim projektom želimo kroz bajku (pričom, glazbom i/ili scenom) doprijeti do djece, ali i do roditelja. Također, želimo kod djece i mladih potaknuti kreativnost i maštu, te na taj način uljepšati njihovo slobodno vrijeme i pružiti im ugodno okruženje u društvu knjige, priče i bajke.

Svjesni važnosti poticanja čitanja i razvijanja rane pismenosti voljeli bismo kod djece razviti ljubav prema čitanju i prenijeti ga okolini kao dio svakodnevnog ugodnog druženja.

Osim djece predškolske dobi, projekt u velikoj mjeri obuhvaća volontere i njihovo educiranje putem radionica za rad s djecom.

Već 7 godina kontinuirano, svaki mjesec, provodimo kreativne radionice u knjižnici s ciljem poticanja čitanja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Radionice ne podrazumijevaju isključivo čitanje, već je ono integrirano u niz aktivnosti i projekata koje knjižnica provodi za djecu i mlade.

Ciljevi projekta Čuvari priča jesu:

– poticanje i razvoj mašte kod djece

– poticanje i razvoj kreativnih procesa stvaranja (likovne, glazbene, scenske)

– kvalitetno ispuniti slobodno vrijeme djece i mladih

– doprinijeti profesionalizaciji u pedagoškim pristupima

– u grad unijeti novi oblik samoorganizirane kulturne manifestacije za djecu, roditelje i građane

– poticanje volonterstva i aktivizma

Dio projekta je zamišljen kao zajedničko druženje roditelja i djece kako bi na taj način potaknuli kvalitetno provođenje zajedničkog  slobodnog vremena. Odabrana je bajka kao put (pričanjem, glazbom i/ili scenom) kojim se dopire do djece, ali i roditelja te na taj način obiteljima nudi novi oblik provođenja slobodnog vremena.

Bogati programi koji se nude kroz ovaj projekt, privlačni su i djeci i mladima te pružaju mogućnost aktiviranja volontera u različitim fazama projekta, ovisno o njihovim afinitetima (rad sa djecom, koordinacija programa, itd.).

Projekt se provodi uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva kroz projekt Fond Gradova i Općina.

glava_u_oblacima2

piši

©Gradska knjižnica Pazin
Izradio: Intuo